Solliciteren

Ben jij toe aan een andere baan, of ben je net klaar met je opleiding en nieuw op de arbeidsmarkt? Het vinden van een leuke baan begint met de zoektocht naar een vacature. Via diverse cv- en vacaturesites kun je gericht zoeken op branche, functie en regio. Heb je iets gevonden? Dan is het nu jouw taak om jezelf te presenteren aan het bedrijf: Solliciteren!

Een sollicitatie bestaat meestal uit je cv en een sollicitatiebrief. Er kan ook gevraagd worden naar een motivatiebrief of een portfolio als je op een creatieve functie solliciteert. Ga je solliciteren bij een uitzendbureau op een uitzendvacature, dan is vaak een cv en motivatiebrief al voldoende. Belangrijk is dat je goed formuleert waarom je gaat solliciteren en wat je motivatie is

Omschrijf in je sollicitatiebrief goed:

  • Waarom je deze baan wilt?
  • Wie je bent en wat jou geschikt maakt voor de functie
  • Wat jij het bedrijf te bieden hebt


Zorg dat je documenten zijn opgebouwd in correct Nederlands. Laat deze desnoods goed controleren door een bekende.

Uitgenodigd voor een gesprek?

Indien je een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek bij het bedrijf, zorg dan dat je alle relevante diploma's, certificaten en gevraagde documenten bij je hebt. Solliciteren is altijd spannend. Lees daarom onze sollicitatietips voor een goede voorbereiding op het gesprek. Succes!