Cv opstellen

Je cv bevat in één overzicht informatie over jezelf, je opleidingen/cursussen, werkervaring, vaardigheden en hobby's/interesses. Zo krijgt de lezer snel een helder beeld van jou en van je kwaliteiten.

Je cv is niet altijd een vast document. Pas deze aan op de functie waarop je gaat solliciteren. Alleen informatie die relevant is voor de vacature is namelijk van belang. Alle overige informatie kun je eventueel kwijt in een sollicitatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek. Zo houd je je cv overzichtelijk.

Opbouw cv

Er zijn geen vaste regels voor het opbouwen van een cv. Wel bevat een cv vaak de volgende onderdelen:

Persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoon, email, geboortedatum en -plaats, burgelijke staat en nationaliteit.
Opleidingen/cursussen: welke opleidingen/cursussen heb je gevolgd en welk diploma je hebt behaald.
Werkervaring: Vermeld begin- en einddatum en welke functie je had. Ook stages, vakantie- en vrijwilligerswerk horen hier thuis.
Vaardigheden: Benoem handige vaardigheden die van pas kunnen komen, zoals beheersing van bepaalde computerprogramma's en vreemde talen.
Hobby's en sport: Wat houd je bezig in je vrije tijd? Laat je interesses zien zodat jouw cv persoonlijk wordt.

Opvallen

Daarnaast is het belangrijk om wat aandacht te besteden aan de uitstraling van je cv. Het kan zijn dat er honderden cv's bij een bedrijf binnen komen. De opmaak, uitstraling en kleurgebruik van jouw cv kan net dat ene verschil maken. Daarnaast dienen je teksten uit correct taalgebruik te bestaan.